En dag på Norra Strö förskola

Klockan 6:15 på morgonen öppnar vi upp dörrarna för första barnet. Vi tar det lite lugnt på morgonen och läser, leker och spelar spel. Nästa kollega kommer klockan 7:00. Ibland kan vi ha något fritidsbarn också på morgonen och då följer den som kommer klockan sju dessa till bussen.

När klockan blir 7:30 är det dags att börja förbereda frukosten. En pedagog gör detta och ofta har man minst ett barn som hjälpreda. Frukosten äter vi vid 8 och alla barnen går in på sin hemvist. Under frukosten pratar vi om vad vi vill göra idag och om det finns några önskningar.

Efter frukosten öppnar vi upp dörrarna mellan hemvisterna så barnen är fria att välja var i huset de vill vara och vilka de vill leka med. Vi lägger stor vikt vid att utgå ifrån barnens intresse och behov och som pedagog är man där för att ta tillvara på de tillfällen till lärande och utveckling som dyker upp i den dagliga verksamheten. En förmiddag kan ägnas åt lek där man som pedagog är delaktig och utmanar barnen i leken. En annan förmiddag erbjuder vi olika aktiviteter eller jobbar med något projekt. Vi delar ofta upp barnen i två till tre grupper och kanske packar vi lite frukt och går till gympasalen med några och skogen med ett annat gäng. Några barn kanske är kvar på förskolan och jobbar i ateljén, leker eller är ute på gården. Ibland är barnen delade åldersvis och ibland har vi blandade åldrar. Som pedagog får man en härlig stund tillsammans med en mindre grupp där du känner att du hinner med att möta alla barn.

Vid 11 sammanstrålar vi igen på förskolan och förbereder oss för lunchen. Varje barn äter lunch på sin hemvist. Men det händer ofta att de byter med varandra för att de känner för att sitta tillsammans med några andra kompisar.

Efter lunch är det dags för vila. En del barn sover och andra har vaken vila. De som är vakna får lyssna på en saga, leka någon lek eller får ta del av en matteutmaning eller få massage. De pedagoger som har vaken vilan för dagen styr själva över innehållet tillsammans med barnen. Men syftet är att få en lugn stund tillsammans.

Mellan ca 12:30 och 14 så leker, pysslar och skapar de barn som inte sover antingen ute eller inne. De som sover börjar vakna så smått och någon pedagog förbereder mellanmålet.

Klockan 14 äter vi mellanmål och efter det går vi oftast ut. Någon pedagog plockar undan efter mellanmålet och tar hand om disken. Vi stänger den ena hemvisten och efter utevistelsen så är vi tillsammans på en av hemvisterna och det är dagsformen som avgör vilken sida vi är på 😊

Förskolan stänger kl. 18 och har vi barn till 18.30 tar fritids emot dessa fram till de går hem.